Som jag lovade i slutet av mitt förra blogginlägg om redigering, ska jag idag gå igenom vad retusch innebär. Återigen hänvisar jag till Svenska Akademins Ordlista för en objektiv beskrivning av ordet i sig.

retuschera enligt svenska akademins ordlista

Det är fortfarande ganska abstrakt. Men nu har vi en bas att utgå ifrån.

Min retuschering gör jag uteslutande i Photoshop (surprise!). Det är en process som kan gå ganska fort men det kan även ta flera timmar beroende på vad jag vill uppnå med den specifika bilden. En vanlig fördom om retusch i Photoshop är att man ”räddar” dåliga bilder och skapar ”skeva skönhetsideal”.

Faktum är att man kan skapa något betydligt mer intressant av en medioker bild med hjälp av Photoshop och det är fullt möjligt att förvandla en vanlig person till en barbiedocka i Photoshop. Man kan till och med rita en Barbie från grunden i Photoshop utan att använda bildreferens. Eller en elefant om man vill det.

elefant

Min filosofi är att med hjälp av Photoshop spegla den verklighet jag upplevde när jag tog bilden och/eller bidra till min vision.

Kamerans öga skiljer sig från våra ögon på flera sätt. Ett av dem är det dynamiska omfånget. Vårt öga kan uppfatta t.ex. en person med ryggen mot solen under en blå himmel. Kameran däremot måste kompensera mot det ena eller andra hållet. Antingen ser du personen klart och tydligt, eller så ser du den blå himmeln i all sin prakt. Vill du genom kameran se personen måste du låta himmeln bli ljusare än vad ögat uppfattar den som och vill du se himmeln genom kameran så som ögat ser det så får du låta personen bli mörkare.

Dessa bilder togs med ca 10 min mellanrum åt samma håll.

Parfotografering med Pierre och Erika i Olofström

Pierre_Erika_Bröllopsfotograf Varberg-9

Är det kameran som har rätt och våra ögon som har fel? Jag röstar på våra ögon. Min poäng är att kameran inte nödvändigtvis ger en rättvis bild av verkligheten.

Om jag nu öppnar en bild i Photoshop för retusch, vad tittar jag efter? Vad gör jag? Jag frågar mig själv: ”vad i bilden är en onödig distraktion?”. Kanske är det ett cigarettpaket på marken, eller en finne i pannan. Under optimala omständigheter hade varken cigarettpaketet eller finnen behövt vara där. Därför tycker jag att det är ok att ta avlägsna dem.

Jag kanske fotograferar ett bröllop och bruden har haft en litet missöde med klänningen och det har blivit en reva i den på ett ställe som inte går att dölja. Photoshop saves the day once again!

Men retuschen innebär inte endast att klona bort distraherande element i bilden. Kameran reagerar starkare på färger och färgskiftningar än vad våra ögon gör. Därför kan en del tid gå åt i färgkorrigering också. När vi t.ex. tittar på en vanlig person så uppfattar vi oftast EN hudton. Kameran däremot uppfattar flera och visar gärna upp det. Återigen får vi vända oss till retuschören om vi vill återgå till verkligheten.

Retuscheringen kan också bidra till att ta bilden som helhet till en ny nivå utan att för den delen göra drastiska ändringar. Ett exempel på det är metoden ”dodge & burn” eller ”efterbelys och skugga” som det heter på svenska. Detta går ut på att öka den tredimensionella effekten en bild har genom att metodiskt förstärka vissa skuggor med mer skugga och förstärka vissa ljusare ytor med mer ljus. Samma metod kan användas för att dämpa ner ”för ljusa” ytor med mer mörker och vice versa. Det är en tidskrävande men belönande process.

 

Före/Efter Färgkorrigering och Dodge & Burn

porträtt av kille som röker

retuscherat porträtt av kille som röker

För att detta inlägget inte ska bli allt för långt så tänker jag nu avrunda. Jag valde att ge en väldigt förenklad bild av vad retusch kan innefatta och jag hoppas att mina exempel har skänkt lite klarhet över processen. Man ska som fotograf alltid sträva efter att skapa en så bra grund som möjligt i kameran. Men det går inte att kontrollera alla omständigheter till 100% och retusch är många gånger nödvändigt beroende på vad man vill uppnå.

Bra retusch är en färdighet som mycket annat och bör respekteras som sådan. Det finns inga genvägar till en bra retusch och det är något jag personligen spenderat tusentals timmar på att bli bra på då det är en väldigt viktig del av digitalt foto.